William Frederiksen interview

Bølgerne har gået højt i galdeblæren og der bliver sagt og skrevet en masse om William. Derfor besluttede jeg at tage en snak med ham om hvordan det hele ser ud fra hans side af. Hvordan Copenhagen Skatepark egentligt er organiseret og hvorfor det er blevet besluttet at verten skal bygges om.

 

Hvad er din titel:

Teamleder, ansat i Københavns Kommune kultur og fritidsforvaltningen, Team Nord-øst

Hvad er din job beskrivelse:

Jeg er ansat i Kultur og Fritids forvaltningen, hvor jeg varetager mange opgaver, primært økonomisk og indholdsmæssigt ansvar i CPH SKATEPARK. Jeg har også en del samarbejde med Teknik og miljø forvaltningen, hvor jeg prøver at skabe flere muligheder for mere skateboarding i Københavns Kommune. Til sidst bruger jeg meget tid på møder og netværk i kommunen, hvor vi hele tiden søger nye muligheder for at gøre København til et federe sted.

Jeg er ansat på samme vilkår som en masse andre ledere der også står for idrætsanlæg og kulturhuse. (bl.a. Østerbrohuset, Svanemøllen idrætsanlæg, Østerbro stadion) Lederne skal udvikle, ikke drive anlæg. Lederne skal sørge for at der er indhold og udvikling i anlæggene og ikke bare drift.

Forklar hvordan Copenhagen Skatepark hænger sammen - Hallen - Brugerbestyrelsen - Foreningen RCS:

Copenhagen Skatepark er et idrætsanlæg/kulturhus under kultur og fritidsforvaltningen i Københavns Kommune.

Skateparken får et årligt tilskud for at kunne køre rundt. dvs. her er en pose penge, driv skateparken på bedst muligt måde.

Det er politisk besluttet hvor mange penge skateparken får hvert år. I år 2014 skal der fx. spares på lige linje med mange andre områder.

Tilskuddet dækker ca. halvdelen af lønningerne + husleje. Resten af pengene skal tjenes ind i løbet af 1 år.

Til den daglige drift er der nu. 3 mand ansat + nogle timelønnede medarbejdere. Derudover har vi p.t. Melle og Wolthers på løntilskud og de hjælper meget med rengøring, lave små opgaver mm. og så hjælper AFUK eleverne også meget med og er involveret i skateparken.

Min egen løn er ikke en del af Copenhagen Skateparks budget, men ligger i team Nord-øst budgettet. Jeg blir aflønnet som en hver anden kommunalt ansat institutionsleder 

Brugerbestyrelsen (BB) - er kun et høringsorgan og kan ikke alene træffe beslutninger. Tidligere havde vi en BB med valgte medlemmer, ligesom foreningen, men der kom kun meget få til møderne. For at få et bredere udsnit af brugere så blev det lavet om til hvad det er nu. Det er politisk bestemt at borgere skal have indflydelse på idrætsanlæg, derfor har jeg valgt den nuværende løsning.  

Hvordan kommer man med i BB?

Alle kan skrive mail med forslag til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. og alle kan spørge om de kan komme med, hvis de vil engagere sig. Jeg har hørt meget kritik om at det er en lukket gruppe men i virkeligheden kan alle der henvender sig være med til møder eller komme med input. Det kan tælles på en hånd hvor mange der har spurgt eller mailet de sidste 10 år og spurgt om de må være med i BB.

Du kan læse mere om BB her (http://copenhagenskatepark.dk/projekter/brugerbestyrelsen/)

Foreningen Royal Copenhagen skate 

Foreningen blev lavet i tidernes morgen for at vi kunne få et indendørs sted at skate. Da vi fik et indendørs sted at skate, gik aktiviteterne på vågeblus i foreningen.

Lige nu fungerer foreningen som en rabatordning til dem der bruger hallen meget og ellers bruger foreningen stort set alle sine penge på tilskud til andre folks arrangementer (konkurrencer osv.) De sidste 2 år er der ikke sket noget nævneværdigt i foreningen.

Jeg er i bestyrelsen i foreningen. Men jeg er valgt på lige vilkår med alle andre i foreningen jf. alm foreningsvedtægter. 

Hvordan kommer man med i foreningen?

Hvis man vil engagere sig så dukker man op til generalforsamlingen (plejer at være i marts/april hvert år) og stiller op. Det kræver selvfølgelig medlemskab af foreningen.

Bestemmer du alt vedr. Skateboarding i København?

Haha, Det er mere omvendt. De ting som jeg har “magt” over er jo alle sammen projekter jeg selv har sat i gang. F.eks. besluttede jeg for 8 år siden at arbejde for at vi fik en betonpark i fælledparken, og så skete det. Jeg besluttede at jeg ville arbejde på at afvikle et internationalt event for pro skatere og så skete CPH PRO. De ting som jeg sætter igang fylder jo meget i København så derfor kan jeg godt forstå at nogen tror jeg bestemmer det hele, men de beslutninger jeg tager er tit vedrørende noget som jeg selv sætter igang og ikke noget der allerede eksisterer.

Jeg har ikke noget økonomi bundet op omkring mine projekter og jeg har heller ikke økonomiske interesser i skateboarding som f.eks. distributioner, butikker, firmaer, osv. 

Er du enerådig?

Jeg har økonomisk ansvar i hallen, så når det kommer til hvad der kan lade sig gøre i budgettet er det enerådigt mig der bestemmer. Men alle andre beslutninger tages i samråd med brugerbestyrelsen, personalet og de personer som kommer i skateparken og har konstruktive inputs. Den eneste gang jeg enerådigt har besluttede noget vedr. arealet i skateparken er det første areal der blev bygget i Copenhagen Skatepark i 2003. Efterfølgende har det været i dialog med brugere, Skatepark designere og skatere.

Har du bestemt at verten skal rives ned?

Nej, det har jeg ikke! Men jeg har talt om det de sidste 3 år. Og jeg har talt med mange mennesker og jeg møder rigtig mange mennesker der har med skateboarding at gøre i denne by. Og de fleste syntes at det var en god ide, det er Incl. en ordentlig håndfuld vertskatere. Når man kigger rundt i verden har der de sidste mange år været gang i en bowl revolution, Greyson Fletcher, Curren Caples, Raybourn osv., ungerne kigger på dem og siger hell yeah, de kigger på Balder og Stege og de andre der ripper bowl og siger hell yeah. I stedet for at vi laver halve lappeløsninger fordi der ligger en vert, så skal der gøres plads til en ordentlig bowl. Der er allerede indhentet nogle design forslag fra bl.a. Costa Carnage bowl designeren. Et af de forslag jeg har set på har mål på 1.3 -  ca. 3m men alt er op til diskussion og alle inputs vil blive set på. Derudover har jeg prøvet at få Team Pain til at komme med forslag og jeg håber på at få et par forslag fra andre. Jeg opfordrer alle til at sende deres forslag til BB hvis i har en god ide eller nogle kommentarer/inputs.

Hvorfor ikke bygge større for at få bedre skatere?

Større ramper giver ikke nødvendigvis bedre skatere. Jeg har set på en knægt der skatede den lille bowl (bleen) hver eneste dag i 2 år i træk. Den knægt var ham der i 2013 rejste rundt i Europa til alle konkurrencer og fik bedre placeringer end nogen andre Danskere. Han har vist også rekord placering i DK´s konkurrencer!. Så jeg mener ikke at større ramper giver bedre skatere. Men som sagt hvis folk gerne vil have en dybere bowl så er alt op til diskussion men det kræver at man henvender sig og ikke bare sidder og paver i galdeblæren.

Har du eller skater du selv vert?

Hell No! - Jeg tør sgu ikke droppe den der!! 

Peter Sargent stikker hovedet ind og siger at næsten alle andre medarbejdere kan droppe den. Vi prøver at lokke William til en vert session eller et drop in, da vi jo skal bruge nogle billeder til interviewet men han afslår pænt og siger at en ollie på streetarealet er det eneste han har. 

CPH PRO, er det et firma der arrangerer det eller hvad er dealen der?

Da jeg voksede op med skateboarding var der Münster Monster Mastership i Tyskland, Prygl i Parken og Scandinavia Open og det syntes jeg var højdepunkter på året! Så derfor besluttede jeg for 8 år siden at jeg på frivillig basis sammen med Camilla og Simon ville prøve at få et arrangement op at stå. Jeg havde en ambition og kunne godt tænke mig at se en gigantisk skateboard fest i København en gang om året hvor alle kunne gå amok. Det ville jeg godt bruge min tid på og jeg har ikke modtaget en krone for det nogensinde. 

Til gengæld har jeg været heldig at kunne tilbyde en masse folk arbejde under CPH PRO, givet arbejde til unge skatere der ville bygge areal, og givet uanede mængder gratis øl til alle. Hele pointen med CPH PRO er at tage fra de rige (internationale firmaer) og bruge pengene i København. Ud over det så skaber vi masser af netværk mellem DK´s lokale skatere og Pro skatere fra hele verdenen. 

Hele eventen er non profit! Hvis vi vil give 10.000 øl ud og der er penge til det så gør vi det uden at vi behøver at tænke på at nogen skal have et overskud. Hvis det havde været profit orienteret så havde det været et meget kedeligere arrangement. Jeg kan godt forstå at folk tror at vi får noget ud af det da det jo er et kæmpe stort arrangement men faktisk så bruger jeg en hel sommer ferie på det, hvert år uden ekstra betaling, honorar eller løn.

Projektet lykkedes og det var faktisk ikke så svært som jeg havde troet, så jeg opfordrer alle til at fyre op under events i KBH, men lad være med at regn med at få løn eller takke brev for det. Den eneste fysiske tak jeg har fået for CPH PRO er fra Mischa som hvert år giver mig en flaske Whisky og et takkebrev, det bliver jeg helt lykkelig af!.

Hvor mange timer lægger du i Cp Pro og hvad får du for det?

I starten lagde jeg rigtig rigtig mange timer, arbejdede on/off på det et halvt år ud over mit almindelige arbejde. Her de sidste par år har det været nemmere og crewet i skateparken har stort set løftet rigtig mange af opgaverne. Det skal også nævnes at de jo heller ikke får mere i løn bare fordi der er CPH PRO.

Økonomi og jeres tur til Californien, der bliver snakket om hvordan hænger det sammen?

Økonomien er adskilt fra hallens drift budget alle penge der bliver brugt på CPH pro kommer fra sponsorer samt et tilskud fra KK på samme måde som Distorsion, Karnevalet, Art rebels mm. 

CPH PRO har ikke negativ indflydelse på hallens økonomi.

En gang om året tager vi til USA af to grunde; for at tale med alle team managers for at få dem til at sende deres riders og  for at tale med og finde sponsorer. Turen bliver finansieret via sponsorerne.

X-Hall: Har du noget insider Info til os?

Det brev vi fik fra den tidligere borgmester gælder måske?. Der er jo kommet ny borgmester på området efter kommunalvalget. Dog kan jeg sige så meget at vi er meget tæt på, måske kun 3 mdr. væk. Men sådan en besked har jeg fået fra kommunen i mange år. Adgangsvejen skal godkendes og mange andre ting skal falde på plads. Beslutning og budget er 3-4 år gammel, så det hele skal nok revideres igen. Priserne er jo steget og regler er ændret. Jeg har ingen indflydelse på hvor hurtigt det kan gå. Det er politisk tovtrækkeri og bureaukratisk halløj. Men jeg bliver ved med at kæmpe for at vi snart får X-hall igen.

Hvis vi snart får X-hall er det så ikke fint med en bowl der og vi kan beholde verten i Copenhagen Skatepark?

Jeg har lært med X-Hall at bare fordi der står en Skatepark her en dag, kan det være den bliver lukket i morgen. Vi lever på politikernes beslutninger, og så længe de kan se at der sker nogle fede ting i vores skateparks så får vi den opbakning vi skal bruge for at få lov til at skabe skateparks og spots over hele byen. For mig handler det om at udnytte CPH Skatepark bedst muligt så størstedelen af skaterne er i gang og stoked. Og jeg tror bare at de fleste skatere er mere stoked på en stor bowl end verten.

Hvorfor er nogle folk så sure på dig?

Jeg ved det ikke, jeg ved det virkelig ikke og jeg forstår ikke hvad det er jeg gør der pisser folk så meget af, jeg bestemmer jo ikke over andres ting og jeg laver jo bare de ting jeg nu kan få op at stå. Og de ting er f.eks. Fælledparken, CPH PRO, Enghaveplads, Amager minirampe, Domhus vista mini, Titatanic vert rampe i fælledparken og masser positive ting for skateboarding i København. Jeg kan sgu ikke få øje på hvad der er så forkert i det?? Måske hvis jeg havde været et dumt svin, eller en arrogant idiot, men jeg udfordrer alle der nogensinde har hilst på mig til at sige at jeg har været noget andet end høflig og flink!!!

Jo mere man laver og jo vildere det bliver jo mere hater folk på en. Men det er jo åbenbart præmisserne i København, jeg ved det ikke.. 

Læser du galdeblæren på Skateboard.dk?

Ja, det har jeg gjort  i 10 år, jeg plejer at synes at galdeblæren og Jeres artikler er sprøde! - men jeg bliver mega ked af at læse folk der snakker lort og spreder løgne om mig og jeg tager det alt for tungt så jeg må desværre sige at jeg har klikket mig ind på Jeres ellers udmærkede side for sidste gang. 

Fremtiden, hvilke projekter har du i støbe skeen?

Jeg kunne rigtigt godt tænke mig at holde en stor international bowl konkurrence der kan batte med Costal Carnage og lokke alle de bedste bowl skatere til byen. Jeg arbejder også på at Copenhagen Skatepark og X-hall kan bliver døgnåbne og ubemandede og hvis man så var medlem får man et kort a la rejsekortet og så kan man klikke sig ind og skate året rundt, døgnet rundt. Det er min vision. Om det kan lade sig gøre ved jeg ikke da der jo er stor chance for at stederne bliver ødelagt, omvendt plejer skaterne at være gode til at passe på de steder de skater som fx. Jarmers så jeg tror på det.

Jeg prøver også at få etablereret en ekstra indendørs Skatepark hvor vi kan flytte noget af skateskolen hen og som er lidt mere streetie end CPH Skateparks areal. Og så eller bare masser af mere skateboarding i KBH!!.